De Smaaktuin

Wonen voor fijnproevers

De gemeente Utrecht heeft ERA Contour geselecteerd met het concept 'De Smaaktuin' om bouwveld J op het voormalige Veemarktterrein in mede-opdrachtgeverschap te ontwikkelen. Toekomstige bewoners worden medeopdrachtgever en kunnen daardoor zoveel mogelijk zelf invloed uitoefenen op de planontwikkeling. ERA Contour heeft al veel ervaring opgedaan met deze vorm van bouwen. De afgelopen periode hebben wij een mensen gezocht die met ons het concept van de 'Smaaktuin' willen uitwerken. Inmiddels is er veel gebeurd, hebben diverse workshops plaatsgevonden en is op 11 juni de Smaaktuin in verkoop gegaan! 

Bouwveld J ligt in de noordoostelijke hoek van Veemarkt, tegenover het groen, water en de sportvelden. Aan de noordzijde liggen de vrije kavels van bouwveld E en een aantal geprogrammeerde woonwagenstandplaatsen. Aan de westzijde komt het plateau met diverse voorzieningen en appartementen. Op bouwveld J, in de Smaaktuin, is ruimte voor circa 41 grondgebonden woningen, waarvan 8 sociale huurwoningen.

Het concept

De eerste ideeën voor De Smaaktuin zijn er. Zo staat wonen in de Smaaktuin voor:

  • Op smaak! Bewoners maken de wijk. Ze denken na over hun eigen huis, de opzet van de buurt en de duurzaamheidsmaatregelen en de inrichting van de binnentuin.
  • Duurzaam wonen en leven. Dat gaat over techniek, maar ook over sociaal. Beproefde nieuwe technieken zie je straks terug in de Smaaktuin en bijvoorbeeld gevels van natuurlijke materialen, zoals glas, hout, steen of begroeid met groen. Maar denk ook aan 'gezamenlijke trots' van smaakmakers op hún buurt!
  • De binnentuin. Wonen is één. Maar buitenleven, dat is pas echt fijn. In de binnentuin kan dat op allerlei manieren. Van meer privé tot openbaar. In de moestuin, kruidentuin of beeldentuin. Of in de 'Smaakkas', waar bewoners samen een theateravond of tai-chi workshop organiseren.
    Maar hoe de Smaaktuin er precies uit gaat zien? Dat bepalen we samen met toekomstige bewoners!

Meer informatie op www.desmaaktuin.nl.

Algemeen

Programma 41 nieuwbouwwoningen
Opdrachtgever Gemeente Utrecht
Architect DeZwarteHond architecten + labelarchitecten lekkereigenhuis 
Aanbesteding In mede-opdrachtgeverschap (MO)
Projectsite www.desmaaktuin.nl
Twitter: @desmaaktuin
Facebook: www.facebook.com/desmaaktuin

De Smaaktuin

  • De Smaaktuin 52.1051594 5.1495079
Google Maps