Poptahof Purper

In de wijk Poptahof in Delft heeft ERA Contour het groot onderhoud en de nieuwbouw van de flat Grutto uitgevoerd. Dit was de eerste fase van een project dat bestaat uit de renovatie van acht hoge en vier middelhoge gebouwen. Het totale plan bestaat uit de renovatie en nieuwbouw van 1000 woningen.

De flat Grutto bestond voorheen uit 99 appartementen. Een aantal woningen zijn samengevoegd waardoor er 84 gerenoveerde appartementen overblijven. De flat heeft een geheel nieuw jasje gekregen en is niet meer te herkennen.
Vanwege de huidige staat van de flat besloot de opdrachtgever om het gebouw helemaal te strippen en opnieuw in te delen. Alleen het skelet is blijven staan. De entrees hebben nieuwe liften gekregen en zijn ruimtelijk opgezet. Alle woningen zijn van binnen volledig vernieuwd, met nieuw sanitair, leidingwerk, keuken, etc. Doordat het gebouw volledig is gestript, konden er nieuwe woningtypes worden gerealiseerd. Zo zijn er maisonnettes en aan de westgevel negen commerciële ruimten (kantoor/winkel).

Poptahof is één van de projecten in Delft die deelneemt aan het Europese project Sustainable Energy Systems in Advanced Cities (SESAC).

Nieuwbouw
Rond de flat zijn diverse typen nieuwbouwwoningen gerealiseerd, waardoor een carrévorm is ontstaan. De nieuwbouw bestaat uit:
 

  • 9 waterwoningen: eengezinswoningen met standaard drie verdiepingen en optioneel een dakopbouw 
  • 20 bebo’s (beneden-bovenwoningen): een benedenwoning gelegen op de begane grond en eerste verdieping, met daarboven een andere woning, gelegen op de tweede en derde verdieping. De hoofdentree van de benedenverdieping bevindt zich op het loopdek en die van de bovenwoning op een galerij aan de tweede verdieping. 
  • 20 parkappartementen: het appartementencomplex heeft vijf woonlagen met elk vier appartementen, met daaronder parkeren. 
  • 9 ‘aankop’ woningen: aan de bestaande flat is een extra beuk gebouwd. Deze sluit aan op de bestaande galerijen van de flat.

De woonblokken zijn met elkaar verbonden door een ‘communitydek’, dat boven het parkeerterrein op maaiveld ligt. Op dit communitydek bevinden zich de toegangsdeuren van de woningen en de flat. Ook is er een plek voor algemeen gebruik (bankjes, speeltuig of iets dergelijks). De vier imposante bomen die al het op het terrein stonden, zijn behouden gebleven en zijn opgenomen in het communitydek.

Programma 142 woningen
Opdrachtgever Woonbron Delft
Architect Molenaar & Van Winden architectenbureau
Aanbesteding Bouwteam
Projectsite www.ilovepoptahof.nl

Poptahof Purper

  • Poptahof Purper 51.9925247 4.3554669
Google Maps