Bouwhekken het Rode Dorp gaan open op 1 juni

Deel deze webpagina icoon Delen

29 mei 2013

Tijdens de Dag van de Bouw, op zaterdag 1 juni, stelt Staedion in samenwerking met ERA Contour het renovatieproject het Rode Dorp in Den Haag open voor het publiek. Iedereen die interesse heeft in de bouw, of als omwonende wel eens een kijkje achter de schermen wil nemen is welkom. De bouwhekken van het Rode Dorp gaan tussen 11.00 en 14.00 uur open. 

Het Rode Dorp met haar vooroorlogse arbeiderswoningen, stond op de nominatielijst om gesloopt te worden. Staedion besloot in 2012 de oorspronkelijk 141 arbeiderswoningen uit 1874 toch op te knappen. Redenen: renoveren is in de huidige tijd duurzamer en een verantwoordere investering met een beter rendement dan sloop- en nieuwbouw. Kijkend naar de markt is gekozen de woningen minimaal vijfentwintig jaar te verhuren als studentenwoningen. In Den Haag is er grote behoefte aan studentenwoningen. Om het Rode Dorp en de omgeving voor studenten zo aantrekkelijk mogelijk te maken is vanaf de allereerste schets voor de renovatie meegedacht door studenten en leerlingen. Staedion heeft bewust de samenwerking met de scholen opgezocht.

Leerlingbouwplaats
Zo is de renovatie van het Rode Dorp tot stand gekomen in samenwerking met onder andere studenten van de TU Delft en De Haagse Hogeschool, voor het ontwerp van de woningen en de openbare ruimte. Studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) bedenken de communicatiemiddelen. Staedion heeft afspraken gemaakt met het ROC Mondriaan en de Stichting Haagbouw voor een leerlingbouwplaats waar jongeren uit de Schilderswijk en de Stationsbuurt praktijkervaring kunnen opdoen. ERA Contour begeleidt de renovatie en nieuwbouw. Voor de studentenwoningen zijn eerst twee modelwoningen gemaakt. Tijdens dit proces kon het uitvoeringsteam wensen en verbeteringen doorvoeren voor de afbouw van de resterende woningen.

Unieke kans
Het bijzondere van het renovatieproject is niet alleen de studentenwoningen die er komen, maar juist ook dat studenten, bewonersorganisaties en omwonenden bij de planvorming betrokken zijn. Daarmee krijgt de stad er een prachtige studentenhuisvesting bij die door iedereen gedragen wordt. ERA Contour en Staedion zijn trots op hun prestaties en de Dag van de Bouw is een unieke kans om het project met geïnteresseerden te delen. Op de dag hoeft het publiek niet stil te zitten. Er zijn verschillende activiteiten voor jong en oud. Ook kunnen er twee modelwoningen worden bezocht die laten zien hoe de studenten straks wonen.Het adres van dit project is Hoefkade 62, Den Haag.

Activiteiten Rode Dorp:

  1. Kozijnreparaties (ERA Contour)
  2. Vloerdelen vervangen (Haagbouw)
  3. Gootvervanging (Brouwer Bustin)
  4. Stuccen (Traubstuc)
  5. Metselen (Haagbouw) onder voorbehoud  

Bekijk ook het filmpje over de renovatie van het Rode Dorp in ons online magazine Buurten.